BloG2 LaiN yanG beSt!!!

Tanda dan Jejak

Sep 19, 2011

Andai Itu Takdirnya Vs Anaknya Anakku Jua

ACM memang suka bercerita mencanang kesana kemari... tapi bukan mencanang hal orang oke? Ini ACM nak bagitau kat semua pasal first Novel karya Siti Rosmizah bertajuk ANDAI ITU TAKDIRNYA..
oke2 tau2.. buku ni dah lama dah... ACM pon dah lama dah baca buku ni n walaupun dah baca hampir 5 kali ACM masih lagi setia membacanya sampai meleleh air hidung.*ni mase first time bacela*
Kenapa Andai Itu Takdirnya????? sebab, nilah novel pertama karya Siti Rosmizah... hahaha... taklah, sebab nilah Novel pertama buat ACM meninitiskan airmata.

watak utama dia Aleya dan Syed Aizril.. tak cakap camne rupa paras diorang pon rasanya korang semua dah tau dah kan????? Diorang berdua ni kenal masa belajar kat obesi lagi tapi tak rapat coz, Syed Aizril ni sombong, bongkak, hidung tinggi dan bermacam2 yang tinggilah... sebagai seorang yang lahir dalam keluarga sederhana, Aleya sentiasa bersederhana dalam segala segi, dan kalau jita amati cerita ni betul2, Syed Aizril memang dah tertarik dengan Aleeya pada masa ni lagi....

Tapi kerana sikap bongkak dan takbur yang ditanamkan oleh ibunya sendiri, Syed Aizril sikit pon tak pandang si Aleeya ni. sampai satu masa Aleya g interview keje dan kebetulan lak syarikat tu Syed Aizril punye. macam2 alasanlah die bagi tok blah dari interview tu tapi Syed Aizril tetap amik die keje kat situ atas alasan nak balas dendam.. kenapa?? sebab peristiwa masa diorang tengah belajar dulu...

Macam2 lah sampai kene tangkap basah diorang nih....ops!!

Tapi scene paling sedih sekali bila Syed Aizril tak mengaku anak dalam kandungan Aleya tu anak dia walaupun dia tahu realitinya. Dah la menafikan anak tu pastu nak kawin ngan orang lain pulak. dan paling tak tahan sekali dia boleh halau Aleya masa si Aleya tu nak amik barang jer kat rumah dia. diseretnye je orang tengah sarat tu. kuang ajow *kalau ACM jadi catwoman masa tu dah lame berbirat muka si Syed Aizril ni aku cakar2kan* hehehe... nak tulis pepanjang tak reti sangat, kalau bercakap lajulah... kalau nak tulis pepanjang pon korang bukan rajen sangat nak baca... hahahaha

Tapi end dia, biasalah novel... hahahaha... sape2 yang tak baca lagi novel ni, plis!!! plis!!! bacalah.. tak rugi tau.... BACA OKE???? BACA!!!!!!!!!!
then satu lagi novel dia ni Cinta Kau dan Aku... ala yang cover gamba cap kuning ngan kasut kaler itam tuh.... yang ni plak sweet je ceritanya.. terhibur gak kalau baca..... hehehe...


ok, panjang sangat dah ni, satu lagi novel, Anaknya Anakku Jua by Anarif..
citerni pon best gak, cerita dia smooth jer kalau baca. yang paling ACM suka sekali bila watak utama dia, Nisa' sanggup jaga anak ex-boyfriend dia walaupun pada mulanya dia marah sangat kat ex dia ni nama Badri sebab tinggalkan dia. Mak Nisa' ni tegang2 urat leher bantah perbuatan Nisa' ni. n sebabkan baby nama Hana ni jugak Nisa putuskan hubungan dengan steady boyfriend dia, Daniel. sangat sadis bila perbuatan yang sepatutnya dijunjung mulia dianggap mengarut oleh Ibunya. dalam dilema tu, Nisa' dengan bantuan sahabatnya, Mala... dalam masa ni jugak la muncul hero penyelamat bernama Irfan... hehehe... Irfan ni memang ada hati kat Nisa', tapi Nisa' ni mungkin memang dari spesis yang innocent n sedikit lembab pickup nya, langsung tak perasan. Perkahwinan Nisa' dengan Irfan dirancang mereka berdua untuk bercerai atas alasan jika Nisa' menjanda nanti, dia terlepas dari kawalan ibunya dan bebas mengambil Hana sebagai anak angkat. Dalam masa yang sama, Mala mula mengatur langkah melihat kelembapan Nisa' dan kelambatan si Irfan ni... jadi mampukah Irfan seorang duda memetik cinta dihati Nisa'??? (cewahhhh ayat kau...xnak kalah)
so, conclusion kat sini, korang BACA jugak ok???? best gak citer ni.. bacalah2..


MEMBACA ITU JAMBATAN ILMU.......

o_O... baca tau.. siyes ni....
pasni rasa cam nak carik novel 2x5 ngan Baju Pengantin Mak Andam plak... best ke 2 novel nih??
Ade cadangan tak????

2 comments:

capt. keon alhan said...

novel ni mmg tak boring baca.sy pon ulang byk kali jugak.haha.mmg leleh jugak lah beberapa kali itu.*dasar cengeng*baca novel ni mmg bngg gila ngan aizril tu.macam tut je perangai dia.mmg tak brhati perut langsung!*emo ttbe*kdg2 tu tak phm sbnrnya, knpalah leya tu trma blik laki dia yang kpla hangin tu.*macam real pulak*teringin tgk crta di drama or filem kan.mesti best gila!

aNak ChE mE said...

betul..betul..betul....
andai itu takdirnya klu versi drama or filem mesti best..

ScanDal

Rilek Jap