BloG2 LaiN yanG beSt!!!

Tanda dan Jejak

Jun 22, 2011

Tertarik dengan Atok Google

Saje nak tunjuk kat semua coz bile bukak Google td, rase cam comeii jer menatang nih... tgok r sendiri kat google.. hehehe... diorang ni suke tau wat perkara yang pelik2... hahahaha...
hahaha... syumell kan??? 

Jun 19, 2011

Emak Aku Sangat Supportive

Tetiba rasa cam nak wat entri hari ni khas untuk emakku tersayang.... hehehehe...
betul emak aku sgt2 membantu aku dalam kehidupan seharian dan seorang ibu yang sentiasa menyokong walau apa jugak yang aku buat dalam hidup ni.... sentiasa ada kat blakang aku tok sentiasa menyokong dan mendorong aku.. ceh.. 'ayat jiwang nak mampos kau ni aidah... memalam cenggini buang tebiat haper?'

Ya! rakan2ku sekalian percayalah...

1)dulu masa aku mula sekolah tak reti 1 - 10....
hari2 mak aku ajar sampai kadang2 aku menanges sebab lembap sangat.. tp mak aku saba jer....

2) masuk sekolah rendah aku nanges lagi coz x reti sifir... mak aku beli 1 cam poster besar tuh.. ade sifir 1 sampai doblas... ari2 dia suh aku bace... die boleh bace sesame ngan aku lagi.....

3) sekolah menengah aku tak larat da wat omework byk giler sampai x tido mlm2.. mak aku tunggu same ngan aku... betul...
'mak mengantuk la.. mak tido sini kejap.. kalau awak dah siap nanti kejutkan mak erk..'
'eh mak ni, pegila tido dlm bilik... xpela..' padahal dalam hati aku yg kecut memlm cenggini mmg lah mengharapkan mak aku tido dpn aku tp tak sampai hati la pulak atas simen jer baringnyer...anak yang baek..haha...
'tak pe mak baring kejap.. nnti awak tinggal sengsorang wat keje..'

see... I've told u....

4) aku nak beli laptop bila dpt duit kutu.. mak aku kate 'belilah.. awak yang nak guna.. nanti boleh ajar mak main fesbuk tuh..hehehe'

5)dlu aku keje staun lebeh dulu bru smbg blaja.. mse memule nak cakap ngan mak nak sambung blaja kecut jugak jantung ngan peparu aku.. tp, aku cakap gak...

'mak, manja nak sambung blaja boleh?' (c... kat uma family pggl I manja ok? jeles? so what.. hahaha)
'huh? sambung blaja???...................... pegilah.. mak tahu awak nak blaja.. nanti blaja pandai2..'

tgok mak aku sentiasa support aku walau aku nak wat hape sekalipun.. sentiasa suruh aku buat perkara tu byk kali supaya jadi cam pepatah 'alah bisa, tegal biasa' hahaha...(tak kena mengena)

6) aku hilang henset hari tu... jadi aku pinjam jap enst mak aku...then mak aku selalu pesan...
'ha.. henset mak yang awak pinjam tu letak la rata2 nnti boleh hilang lagi...'
7) purse aku pulak cicir lepas tu... mak aku pesan camni plak...
'dompet tu nnti cicir2kan.. boleh la sedekah kat orang duit dalam tu macam haritu... seronok mak anak mak pandai bersedekah' tak pon dia pesan camni..
'nnt jatuhkan beg duit awak tu.. boleh suruh en.Azman(org yg jumpa purse aku hari tu) tu carik beg awak tu sampai jumpa....'

SEE.... such a supportive mom rite?
korang ade mak yg sepotip giler cam mak hakuh???? so, nak cakap kat sini walaupun mak aku takkan bace blog ni melainkan korang yg bace ni dtg uma aku then tunjuk blog ni kat mak aku.....

!!!Mak, I LOVE you sooooooooooooo much!!!



ni la mak aku yg sgt supportive tuh....
hehehe... mak jgn marah2 erk.... t manja blanje makan fillet kat kepsi.... kuikuikui..

Jun 16, 2011

Rasa cam nak campak nurse yg xnmpak aku ni kne CAMPAK

masih lagi pasal chickenpox aku ni.. xde la.. smalam aku pegi klinik nak amik mc la kononnyer...
sbelom tu nak kasi tau, dapat mc sminggu.. hahaha... lme giler kan?? biasalah kate campak?? tp kalau nak cerita bape banyak klas kne tinggal jgn cakap la kan... boleh bebal camni...

ok, smalam dengan smangatnyer pas smayang subuh tu aku pun bersiap-siap nak pegi mintak mc.. pagi sangat???? yela aku pegi klinik RM1 jer.. nnt ramai orang lame lak tunggu... nak g klinik memahal sesungguhnya bajet mmg tak mencukupilah.. kekeke...
sampai depan klinik dalam pukol 7.30 camtu.. Masyaallah... ramai nak hidop manusia2 semua ni.. asal semua nak pegi klinik hari ni? terdetik dalam hati.. mmg ramai giler siotnye... tak caye tanye AIDAH...(akula tu)

dengan bajet kool + muka da macam kne rendam dalam koloni semut ni aku pun parking motor dengan tenang. elok jer turun n buka helmet.. pintu klinik pun buka mak aihh.. berpusu-pusu...

nak tggu ambil no. giliran punya lama.. dah la SEJUK NAK HIDUP (bak kate mak aku) tggu punya tunggu aku dapat no.9.... nasib ade 3 doktor hari ini ya, kalau tak agak-agak aku kena tunggu lama lagi la jawabnya... tunggu dengan berdebar2...cewah.. bajet nak g exam kau...

'3009 bilik 5' bak kate suara perempuan yang selalu panggil no tuh... aku pun masuk la dengan senyum siput yang paling menawan... 
'sakit ape ni?' doc tu tnye aku.. dalam ati aku jawab..'bute ape doc ni.. xnmpk muke aku ni?'
n dengan selamba badaknya nurse kat depan doc tu jawabkan untuk aku....

kalau betul xpe..ini............................................................................................ok..ok.. die tolong jawab camni.............

"jerawat" oh my............... 'wat da he' bak kate sape ntah dlm HKLBR.... aku pun apa lagi.. bagi satu renungan maut la kat nurse yg pandai lagi bijak + xreti nak jaga hati orang... kalau la betul yang dekat muka aku ni jerawat yang banyak n sebenarnya aku datang sebab aku cirit-birit ke... apa rasanya... giler..mmg cari maut itu jururawat kan...

'saya kena CAMPAK ni doc.. ce cek.. btol kan?' tanpa pedulikan si nurse td... doc tu tgok angguk2.. cek suhu badan kat tinge then tulis apa ntah... cek lagi.. cek... dia suruh aku amik ubat kat luar pastu tunggu.. nnt dia bagi mc... aku pun bangun... sbelum tu aku cakap kat doc tu.......

'kalau la betul dekat muka saya ni jerawat n saya datang sini sebab demam, saya rasa ada yang merasa sup selipar purple...' aku cakap ngan senyuman... sambil lunjur sikit kaki kasi nampak selipar aku warna purple tu....

doc tu pun senyum jer... nurse td?? hahaha... tau pucat muka kau... puas hati aku.. walau pun aku tak pernah kena jerawat seluruh muka tapi agak-agak la.. kalau orang yg betul-betul ada tu camne??? pedih ulu hati tau...

aku pun keluar ambil ubat dan tunggu nurse tadi bagi mc... dalam 2 minit je...
nurse tadi keluar n bagi mc aku pastu die say something yang aku sengaja wat x dengar sampai dia ulang skali lagi dalam nada yang agak kuat....
dia kata............."SORRY"
aku angguk ngan muka serius terus blah..(puas hati kowt) padahal bila dah sampai parking aku gelak cam orang giler sorang-sorang.... ok!! ini agak memalukan sampai ade apek kat sebelah terkejut then renung aku macam pelik.....


motif entri: jaga mulut korang. jangan main hembus je... nnt terkena balik terdiam cam nurse tadi.. kekekeke...
(pada pendapat aku.. entri ni agak membosankan.. tapi nak share gak coz aku suke bila aku perli nurse tu balik....=)


tq coz sudi luangkan mase untuk bace entri yang tak seberapa nih....(>.<)

Jun 14, 2011

Agak Bosan Disini coz aku kne CAMPAK!!

hurmm....... masuk sem baru rasa cam bosan la pulak.. subjek sampai 8....
tapi, 1 ape pun xmasok dlm pale otak akuh nih... ble nak masok dean list nih...(berangan la kau..haha..)
nak cakap per? xde pape...
just nak update la blog yang tlah lame ku tinggalkan nih..
tgh lepak kat remember food station coz kat sini bleh lepaking lelame n on9 free wlupon order air 1 jer.. kekeke... cam kdai mamaking tuh.....
bezanya, kat sini servis die agal slow lah... ye r name pon lepaking n agak2 + penamparing la jugak klu da lme sgt.. aku da dahaga giler nih..... cepat r..........

ok..ok... dah habis masa meraban... ni nak citer sikit.....
akuni sejak kecik xpernah la nak kne demam campak.. da tua2 nih kne plak.. aduih.. xpueh aty tol... abes muka, badan, kaki tangan sumer naik  nih... nak kasik tau sikit sal CAMPAK nih...

Demam campak  adalah jangkitan akut pada kanak-kanak (kanak-kanak ok? aku nih kanak-kanak ker?) disebabkan virus measles. Pesakit demam campak biasanya mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan dan disertai ruam pada kulit. Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan
cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin. (bleh la jangkitkan kat bebudak kat sini... mane aci kene sengsorang an?)

Apakah tanda-tanda demam campak?
Antara 10 – 12 hari selepas dijangkiti penyakit, pesakit mula menunjukkkan tanda dan gejala
demam campak seperti:
• Demam tinggi
• Batuk, selsema dan sakit tekak
• Mata berair dan sensitif kepada cahaya
• Sakit otot
(semua ni aku alami.. ceh alami konon..;p)

Dua atau tiga hari kemudian timbul ruam-ruam, bermula dibahagian muka dan kepala (ini sangat menyakitkan muka n hati k.... coz orang dok tego aku 'asal muka kau naik jerawat nih?' oh hello!!!! this is CHICKEN POX!!!! can't u see??????? tolong erk bezakan.....) kemudian merebak kebahagian badan, tangan dan kaki. Ruam akan kekal selama 4 – 7 hari.
Semasa ruam timbul, suhu badan biasanya sangat tinggi.

Kesan CAMPAK
• Jangkitan pada telinga
• Jangkitan paru-paru (Pneumonia )
• Jangkitan pada otak (encephalitis)
• Cirit birit
Kes yang serius boleh berakhir dengan kematian.
ni tok bebudak jela kan????
Bagi wanita hamil pula, boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang. aku pun blom la hamil lagi.. so, xyah nak risau  sgt ngan kesan2 ni....fiuh...........

ni jela kowt... mls lak aku nak ltak pnjg2 coz aku pon xtau sgt....h0h0h0h0......
sape yg xkena campak lagi? meh pelok aku skang......................................................................................................................................................................................................... ok fine.... xde sape nak dtg!!! FINE!!!!

ScanDal

Rilek Jap