BloG2 LaiN yanG beSt!!!

Tanda dan Jejak

Jun 14, 2011

Agak Bosan Disini coz aku kne CAMPAK!!

hurmm....... masuk sem baru rasa cam bosan la pulak.. subjek sampai 8....
tapi, 1 ape pun xmasok dlm pale otak akuh nih... ble nak masok dean list nih...(berangan la kau..haha..)
nak cakap per? xde pape...
just nak update la blog yang tlah lame ku tinggalkan nih..
tgh lepak kat remember food station coz kat sini bleh lepaking lelame n on9 free wlupon order air 1 jer.. kekeke... cam kdai mamaking tuh.....
bezanya, kat sini servis die agal slow lah... ye r name pon lepaking n agak2 + penamparing la jugak klu da lme sgt.. aku da dahaga giler nih..... cepat r..........

ok..ok... dah habis masa meraban... ni nak citer sikit.....
akuni sejak kecik xpernah la nak kne demam campak.. da tua2 nih kne plak.. aduih.. xpueh aty tol... abes muka, badan, kaki tangan sumer naik  nih... nak kasik tau sikit sal CAMPAK nih...

Demam campak  adalah jangkitan akut pada kanak-kanak (kanak-kanak ok? aku nih kanak-kanak ker?) disebabkan virus measles. Pesakit demam campak biasanya mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan dan disertai ruam pada kulit. Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan
cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin. (bleh la jangkitkan kat bebudak kat sini... mane aci kene sengsorang an?)

Apakah tanda-tanda demam campak?
Antara 10 – 12 hari selepas dijangkiti penyakit, pesakit mula menunjukkkan tanda dan gejala
demam campak seperti:
• Demam tinggi
• Batuk, selsema dan sakit tekak
• Mata berair dan sensitif kepada cahaya
• Sakit otot
(semua ni aku alami.. ceh alami konon..;p)

Dua atau tiga hari kemudian timbul ruam-ruam, bermula dibahagian muka dan kepala (ini sangat menyakitkan muka n hati k.... coz orang dok tego aku 'asal muka kau naik jerawat nih?' oh hello!!!! this is CHICKEN POX!!!! can't u see??????? tolong erk bezakan.....) kemudian merebak kebahagian badan, tangan dan kaki. Ruam akan kekal selama 4 – 7 hari.
Semasa ruam timbul, suhu badan biasanya sangat tinggi.

Kesan CAMPAK
• Jangkitan pada telinga
• Jangkitan paru-paru (Pneumonia )
• Jangkitan pada otak (encephalitis)
• Cirit birit
Kes yang serius boleh berakhir dengan kematian.
ni tok bebudak jela kan????
Bagi wanita hamil pula, boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang. aku pun blom la hamil lagi.. so, xyah nak risau  sgt ngan kesan2 ni....fiuh...........

ni jela kowt... mls lak aku nak ltak pnjg2 coz aku pon xtau sgt....h0h0h0h0......
sape yg xkena campak lagi? meh pelok aku skang......................................................................................................................................................................................................... ok fine.... xde sape nak dtg!!! FINE!!!!

No comments:

ScanDal

Rilek Jap