BloG2 LaiN yanG beSt!!!

Tanda dan Jejak

Jan 31, 2011

Cara Nk Lajukan Broadband Bg Yg Dh Abis Limit... (",)..........dari blog budakbotak(^_^)

Salam...

Korang mcm Bdk Botak x? Gna broadband smpai tgh bulan pn dh abis limt. Sb broadband nie adik2 pon gna sama men game kt Facebook tue, jadi cpt la abis bandwidth tue. Msj mcm kt bwh ni tiap2 bulan Bdk Botak dapat. He3, korang kalo dapt msj cmni msti rasa x best kan? Bdk Botak xkisah pon dpt cmni sb maknanya duit broadband Bdk Botak bayar dh digunakan smpai abis.Maknanya lepas 5GB tu free la, ha3...





Tgk la penggunaan Bdk Botak bulan nie. Yg dalam petak merah tue. Dh 6 GB lebih...




Cmna nk buat Celcom x leh kawal speed kita? Ok cmni caranya...

1) Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...

Kalo Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tue...
2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...

3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...


4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu..

5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband tapi Bdk Botak gna Windows XP, jadi utk yg gna lain tu mgkin ada beza sikit...

P/s: ape2 soklan g tanye bdk botak... hehehe.... ni sume kopi n nescafe jer.... eh2.. copy n paste jer.... mekaseh bebanyak pade budak botak yang sgt2 baik aty berkongsi ilmu nih.....XD




Credit pada sumber yg disenangi.....

Jan 21, 2011

Kadang-Kadang




kadang-kadang manusia berubah demi kasih semata. lupa tentang kepentingan orang lain demi memiliki kebahgiaan sendiri.....
kadang-kadang manusia lupa kepentingan orang lain demi mencapai segala yang dihajatinya. janji apa yang diimpikan tercapai semua ditempuhi...
kadang-kadang manusia alpa dengan segala kejayaan dan kekayaan yang dimilikinya sehingga dia merendahkan mereka yang berada dibawah.
kadang-kadang manusia lupa segala yang dimiliki adalah satu anugerah dari Allah SWT sehingga dia sentiasa menghina mereka yang derita...
kadang-kadang manusia jadi haloba dengan segala yang dimiliki hinggakan tidak mahu berkongsi walau sesen dengan mereka yang papa....
kadang-kadang manusia menjadi kejam kerana wang. sanggup memutuskan persaudaran kerana harta yang tidak seberapa...
kadang-kadang manusia itu sendiri lupa bahawa Allah yang berkuasa keatas segalanya hinggakan mereka mengakui kehebatan sendiri tanpa batasan. mengakui merekalah tuan. mengakui segala kebaikan adalah dari mereka sebaliknya keburukan akan dilempar kepada manusia lain yang rela dan tidak menjadi hamba....
kadang-kadang manusia lupa Rasulullah SAW meninggalkan Al-Quran dan Hadith untuk dijadikan panduan hidup sehingga manusia itu sanggup bertuankan nafsu dan duniawi semata......
kadang-kadang manusia itu berharap sesuatu tanpa usaha sehingga dia menyalahkan takdir seandainya permintaannya ditolak....
kadang-kadang manusia lupa, Allah itu sentiasa menguji kesemua hambanya sehingga terlupa yang takdir itu sememangnya wujud...
kadang-kadang manusia sentiasa menyalahkan takdir tanpa menyedari yang perlunya redha terhadap segala takdir yang datang kerana disitu akan datang ketenangan untuknya..
kadang-kadang manusia sentiasa mencari salah orang yang derita tanpa menyedari derita itu datang kerana balasan dan ada yang datang sebagai satu ujian semata....

berkongsilah kebahgiaan maka akan jumpa kita dengan sesuatu yang lebih indah dari kekayaan...
berkongsilah harta-harta yang ada kerana cerahnya masa depan mereka yang susah akan memberi satu cahaya yang tidak tergambar.....
berkongsi kasih dan sayang akan melebarkan keamanan keseluruh alam....
berkorban demi orang yang dicintai memberi satu kepuasan yang tidak tergambar...
bersedialah untuk memberi kerana susahmu nanti tidak sendiri.....
berusaha sambil beramal demi cita-cita memberi sesuatu yang diberi nama semangat. semangat yang sentiasa membara tanpa mengenal erti jemu dan putus asa.....
bersangka baik lebih baik dari menghukum mereka tanpa usul periksa...
pasrah dan redha dengan ketentuannya memberikan ketenangan yang tak mungkin datang kepada manusia lain....

Jan 7, 2011

Gigi Putih Bersinar

Headline Cam GEMPAK jer....

sejak menjak ni aidah mula perasan makin ramai yang inginkan gigi yang putih berseri macam Aidah.. kekekeke..XD

Gigiku yg cantik..*pasan sorang2

ok x berseri pon ok? dah. tak payah komen pape pon k...-_-

sebenarnyer dah 2 minggu aidah gunakan 1 petua ni. jadi selepas melihat pada perubahan gigi aidah ni, aidah nak berkongsi supaya semua orang boleh mempunyai gigi yang agak cantik lagi putih bersinar.

petua yang aidah amalkan ialah, gosok gigi 2 kali sehari... cewaah...
itu mmg da wajib..
ok. serius! petuanya ialah guna sodium bikarbonat!!
ape benda tu??? ok2.. senang citer serbuk penaik....
iye.. yang kita guna untuk buat donat tu.. betul. tak percaya cuba, try n test..
senang je.. mula2 gosok gigi guna serbuk penaik tu.. iyela.. gosok guna berus gigi tu... da abis tu kumur2 pastu gosok gigi cam biasa.. senangkan????

hurm... guna sodium bikarbonat ni, bukan je boleh buat gigi putih lagi bersinar macam aidaah.. *bangger*
tapi dapat gak hilangkan plak + bau mulut... ape??? x percaye??? try dulu.....

lain2 petua yang di search kat tenet:

 1) goreng biji asam jawa tanpa minyak then tumbuk sampai jadi serbuk pastu gogok je kat gigi...


2)kayu arang pon boleh.. macam orang lama2 dulu. zaman2 mak aidah muda-mudi dulu... kalau malam2 xde lampu sengih sikit je dah boleh nampak gigi bersinar2.. Cewah...
  


3) yang ni lebih kurang macam no.2, tapi guna pinang yang tua lagi kering. bakar sampai jadi arang then, gosok kat gigi..

4) campurkan garam halus kedalam ubat gigi pastu gosok gigi cam biasa.

ada banyak lagi yang nak dikongsikan tapi, assignment2 memanggil-manggil namaku ini... kekeke...XD
oh! sbelum terlupa kalau rase2 tak kenal ngan sodium bikarbonat ataupon serbuk penaik or baking soda ni....
meh tunjuk sket...

eh, cam takde beza ngan garam halus yang diblender jer??

dengan itu aidah mengambil keputusan, nak tunjuk ni:

 ok jenama dia Namye ok... ape? tak caye? btol la ni sodium bikarbonat tu..


 hah! nampak tak buktinya??? betulkan? kan? die siap tulis lagi...
nampak? nampak? nampak?
ok da nampak.....

n rupa die sama je dengan gamba yang kat atas tadi cuma bezanya kat atas tu takde bekas n yg ni dalam botol die.........
n yg penting, yang buat aidah betul2 tertarik ngan baking soda ni coz die boleh ilangkan bau mulut yang tak brape nak wangi tu... 
n petua yang dibuat oleh aidah sendiri, rajin2 la pegi beli gula2 mint or chewing gum k....
jgn beli jer, makan la gula2 tu n kunyah2 la chewing gum tu... dpt wat senaman muka gak...

ok2... assignment da menjerit-jerit mintak aidah datang so.... selamat mencuba!!

ehem2!! gigi atas tu mmg gigi aidah k.. tgok la taik lalat pemanis tu....
kekeekekeek...n_n

ScanDal

Rilek Jap